Om kursen

Från 28 juni 2025 omfattas även företag och inte bara offentliga aktörer av lagkrav på tillgänglighet i tjänster och produkter. I den här kursen fokuserar vi på digital tillgänglighet. Ni får lära er vad tillgänglighet är och hur ni enkelt kan testa om er webbplats eller app har tillgänglighetsproblem. Vi går igenom principerna för tillgänglig design och förklarar hur de internationella standarder vi följer i Sverige är uppbyggda och vilka kriterier din webbplats eller app måste leva upp till. Vi dyker ner i en del detaljer kring HTML5, CSS och WAI-ARIA, samt förklarar varför er SEO blir bättre när ni arbetar med tillgänglighet i fokus. I några praktiska övningar får ni testa att granska er webbplats eller apps tillgänglighet. Vi visar även hur ni bygger strukturer som är tillgängliga för tekniska hjälpmedel som tangentbord, skärmläsare, ögonstyrning, eller andra hjälpmedel.

Kursen riktar sig till:

 • Agila utvecklingsteam med tvärfunktionella roller, exempelvis produktägare, testare, utvecklare, designers och affärsutvecklare.
 • Er som arbetar med nyutveckling eller förvaltning av produkter och tjänster.

Kursen går igenom

Under en heldag kombinerar vi teori med praktiska övningar och interaktion. Vi går igenom följande:

 • Grundläggande kännedom om tillgänglighet och inkluderande design
 • Övergripande genomgång av standarderna WCAG 2.1 och EN 301 549
 • Varför vi måste – och vill – jobba med tillgänglighet
 • Hur ni som team kan jobba med tillgänglighet i fokus
 • Vem i teamet tar ansvar för vad
 • Prova olika användares tekniska hjälpmedel
 • Granska med automatiserade verktyg och manuella tester

   Efter genomförd kurs har ditt team:

   • En förståelse för vad digital tillgänglighet innebär i praktiken
   • Kunskap om WCAG 2.1 och andra internationella standarder
   • Vilka behov som finns hos olika användare
   • Koll på ansvarsfördelningen, vem i teamet har vilket ansvar
   • Idéer om hur ni kan systematisera arbetet med tillgänglighet

   Förkunskaper och material

   Ta med dator! För att delta i kursen behövs inte några förkunskaper, men vi rekommenderar att hela utvecklingsteamet medverkar samtidigt. Upp till två team kan gå vid samma kurstillfälle. Kursmaterial ingår för samtliga kursdeltagare. 

   Om Digital tillgänglighet

   Digital tillgänglighet är ett begrepp som omfattar både tekniska och språkliga åtgärder för att en digital tjänst eller produkt ska kunna användas av alla. Tillgänglighet och inkludering skapar värde för både affär, medarbetare och användare, genom att förbättra din webbplats SEO och göra den användbar för fler.

   Kursledare

   Annelie Viklund
   Tillgänglighetsspecialist/Utvecklare

   Annelie Viklund är frontendutvecklare och specialiserad på tillgänglighet. Hon har flera års erfarenhet av att hålla föreläsningar och utbilda i digital tillgänglighet, att granska webbplatser och appar på fördjupad teknisk nivå samt att utveckla webbplatser utifrån kraven i WCAG 2.1.

   Läs mer

   Aminata Grut
   UX Writer/Designer

   Aminata Grut är UX designer & UX writer, specialiserad på tillgänglighet, samt på språk som en del av den visuella designen. Hon har jobbat med automatiserade verktyg och testat webbplatser utifrån WCAG 2.1, gjort audits av etablerade företags webbplatser, samt granskat text och design med sikte på tillgänglighet och inkludering.

   Läs mer

   Välkommen till Zington

   Kursen hålls på plats i centrala Stockholm eller i era lokaler. Om du önskar en digital kurs maila oss på academy@zingtongroup.com. 

   På Zingtons kontor på Birger Jarlsgatan 9 i Stockholm kommer du få njuta av fina lokaler, fika och lunch.

   Besök zingtongroup.com