Om kursen

Från 28 juni 2025 omfattas även företag och inte bara offentliga aktörer av lagkrav på tillgänglighet i tjänster och produkter. I den här kursen fokuserar vi på digital tillgänglighet. Ni får lära er vad tillgänglighet är och hur ni enkelt kan testa om er webbplats eller app har tillgänglighetsproblem. Vi går igenom principerna för tillgänglig design och förklarar hur de internationella standarder vi följer i Sverige är uppbyggda och vilka kriterier din webbplats eller app måste leva upp till. Vi dyker ner i en del detaljer kring HTML5, CSS och WAI-ARIA, samt förklarar varför er SEO blir bättre när ni arbetar med tillgänglighet i fokus. I några praktiska övningar får ni testa att granska er webbplats eller apps tillgänglighet. Vi visar även hur ni bygger strukturer som är tillgängliga för tekniska hjälpmedel som tangentbord, skärmläsare, ögonstyrning, eller andra hjälpmedel.

Varje kurs specialanpassas utifrån era förutsättningar och hur ert team ser ut. Det innebär bland annat att vi visar exempel på kursledare nedan och där vi väljer ut de mest lämpade kandidaterna att hålla just er kurs.

Kursen riktar sig till:

  • Agila utvecklingsteam med tvärfunktionella roller, exempelvis produktägare, testare, utvecklare, designers och affärsutvecklare.
  • Er som arbetar med nyutveckling eller förvaltning av produkter och tjänster.
  • Ett team bestående av enbart en kompetens exempelvis utvecklare, designers eller testare.

Kursen går igenom

Under en heldag kombinerar vi teori med praktiska övningar och interaktion. Vi går igenom följande:

  • Grundläggande kännedom om tillgänglighet och inkluderande design
  • Övergripande genomgång av standarderna WCAG 2.1 och EN 301 549
  • Varför vi måste – och vill – jobba med tillgänglighet
  • Hur ni som team kan jobba med tillgänglighet i fokus
  • Vem i teamet tar ansvar för vad
  • Prova olika användares tekniska hjälpmedel
  • Granska med automatiserade verktyg och manuella tester

      Efter genomförd kurs har ditt team:

      • En förståelse för vad digital tillgänglighet innebär i praktiken
      • Kunskap om WCAG 2.1 och andra internationella standarder
      • Vilka behov som finns hos olika användare
      • Koll på ansvarsfördelningen, vem i teamet har vilket ansvar
      • Idéer om hur ni kan systematisera arbetet med tillgänglighet

      Förkunskaper och material

      Ta med dator! För att delta i kursen behövs inte några förkunskaper, men vi rekommenderar att hela utvecklingsteamet medverkar samtidigt. Upp till två team kan gå vid samma kurstillfälle. Kursmaterial ingår för samtliga kursdeltagare. 

      Om Digital tillgänglighet

      Digital tillgänglighet är ett begrepp som omfattar både tekniska och språkliga åtgärder för att en digital tjänst eller produkt ska kunna användas av alla. Tillgänglighet och inkludering skapar värde för både affär, medarbetare och användare, genom att förbättra din webbplats SEO och göra den användbar för fler.

      Kursledare

      Isabella Koniakowski
      UX-designer

      Isabella är en nyfiken och engagerad UX-designer med flera års erfarenhet som gillar att reda ut komplexa processer för att hitta förändrings- och förbättringspotential. Hon är en pedagogisk och skicklig facilitator som gärna delar med sig av sina insikter och sin kunskap inom research, design och tillgänglighet. Hon motiveras av att förbättra användarnas upplevelser, oavsett vilka förutsättningar de har. Tidigare har hon arbetat med komplexa system, användargränssnitt, medarbetarportaler och fintech.

      Läs mer

      Patrik Vuorela
      Senior utvecklare

      Patrik är en senior utvecklare med över 20 års erfarenhet av program- och systemutveckling. Han är en trogen förespråkare av tillgänglighet och har arbetat med tillgänglighetsanpassning redan 2005 för tex Botkyrka kommun och senast i uppdrag på H&M. Han är social, noggrann, van att kommunicera med kravställare och verksamhet och har arbetat i flertal storskaliga webbprojekt där en av hans styrkor är att omsätta krav till väl fungerande tekniska lösningar.

      Läs mer

      Lene Jonsson
      Produktdesigner

      Lene är produktdesigner med starkt engagemang för tillgänglig och inkluderande design. Med 9 år som designer finns en bred erfarenhet inom flertal plattformar och branscher (e-handel, streaming, produkt, bank m.m). Samt en fördjupad förmåga att sätta sig in i komplexa bransch-specifika utmaningar. Hon har även ett starkt intresse för design system, tvärfunktionellt samarbete samt utveckling och innovation. Att tillgängliggöra digitala tjänster breddar och öppnar dörrar för nytänk och kreativitet som hjälper alla användare.

      Läs mer

      Välkommen till Zington

      Kursen hålls på plats i centrala Stockholm eller i era lokaler. Om du önskar en digital kurs maila oss på academy@zingtongroup.com. 

      På Zingtons kontor på Birger Jarlsgatan 9 i Stockholm kommer du få njuta av fina lokaler, fika och lunch.

      Besök zingtongroup.com